Auteur: Ronald

Architectenbureau Ronald Janssen > Artikelen per: Ronald
Geldigheid bouwvergunning in de gemeente De Bilt

Geldigheid bouwvergunning in de gemeente De Bilt

Bron: de Vierklank van 18 maart 2020

Vaak wordt de vraag gesteld: “hoe lang is een vergunning geldig?”. De gemeente De Bilt heeft daar eind 2019 een duidelijke beleidsregel voor gemaakt.

Een vergunning is in principe 3 jaar geldig, maar kan in bijzondere gevallen na 6 maanden worden ingetrokken. Het officiële artikel is hier te lezen:

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-43121.html

Eerste nul-op-de-meter nieuwbouwwoning in De Bilt

Eerste nul-op-de-meter nieuwbouwwoning in De Bilt

Dit voorjaar start de bouw van de eerste nul-op-de-meter-nieuwbouwwoning in gemeente De Bilt. De toekomstige bewoners Belinda Lageweg (38) en Bram de Deugd (37) dragen op deze manier als particulier hun steentje bij aan het Bilts Energie Akkoord. Hierin is de ambitie vastgelegd dat gemeente De Bilt in 2030 energieneutraal wil zijn. Alle betrokken partijen bij de nieuwbouwwoning komen uit gemeente De Bilt.
Duurzaamheidsambitie
De woning wordt zeer goed geïsoleerd: dikke gevels en daken in combinatie met drievoudige beglazing houden de kou buiten. Bij echte kou zorgt een warmtepomp in combinatie met een hout CV kachel voor verwarming van de woning. Een zonnecollector en een warmtepomp verwarmen het water. Op het dak komen 22 pv-panelen te liggen om in de eigen elektriciteitsbehoefte te kunnen voorzien. Bijzonder is dat het eigentijdse ontwerp aan de buitenzijde niets verraadt van de hoge duurzaamheidsambitie. De architectuur en het materiaal- en kleurgebruik sluiten naadloos aan bij de jaren ‘20/’30-woningen in de rest van de straat.
Duurzaam avontuur
Voor opdrachtgevers Belinda Lageweg en Bram de Deugd uit De Bilt begon het avontuur al in de zomer van 2015 toen zij de koopovereenkomst voor de grond op de Waterweg tekenden. Na een lange planologische procedure en een intensief ontwerpproces gaat het stenen stapelen nu eindelijk beginnen.
De woning is ontworpen door Ronald Janssen van Architectenbureau Ronald Janssen uit De Bilt. Herman Stomphorst aannemingsbedrijf uit Maartensdijk gaat de woning bouwen. Greenlink uit Bilthoven heeft het installatie-ontwerp gemaakt waarbij de opgewekte energie overeenkomt met het verbruik van deze woning.

Verlaagd BTW-tarief

Verlaagd BTW-tarief

Zes procent BTW bij verbouw/renovatie en een volledige opdracht.

Sinds afgelopen vrijdag is het verlaagde BTW-tarief voor arbeid in de verbouw/renovatie van toepassing. Projecten die worden opgeleverd tussen 1 maart 2013 en 31 december 2014 (wordt verlengd tot 30 juni 2015) mogen een BTW-tarief van 6% op de arbeid (en naar rato een deel van de overhead) worden afgerekend.

Bij een gemiddelde verbouwing komt neer op een voordeel van 5 tot 7%. Het verschil in voordeel ontstaat door de verhouding tussen arbeid en materialen. Globaal is de component arbeid zo’n 40 tot 60% van de aanneemsom. Volgens de regeling mag de overhead evenredig over de arbeid en de materialen verdeeld worden.

Nieuw in deze regeling (in vergelijking met de regeling een paar jaar gelden) is dat het architectenhonorarium ook met 6% belast mag worden. Voorwaarde is wel dat de verbouwing wordt begeleid.

Uit het besluit:

bouwbegeleiding

Een andere toevoeging op de regeling is dat de arbeid voor op maat gemaakte goederen ook met 6% belast wordt.

Al met al een aardige besparing bij een verbouwing en kan het net de druppel zijn de de emmer doet overlopen. Nu maar hopen dat niet iedereen wacht tot de termijn bijna ten einde is….

[besluit d.d. 28 februari]

Thema:  Overlay door  Kaira ·
De Bilt