Architectenbureau Ronald Janssen

gratis bouwgrond?

Gratis bouwgrond?

Het verbouwen van de bovenste bouwlaag van een woning of desnoods een kantoor is een relatief makkelijke manier om een woning (of kantoor) te vergroten. Dit kan van klein –een dakkapel- tot groot: een volledige verdieping.

Natuurlijk is het geen gratis bouwgrond, maar is de bestaande daklaag beter te benutten.

Dakkapel

Een dakkapel op de achter- en zijgevel vergunningsvrij, maar niet regelvrij. Op de voorgevel wordt de afmeting bepaald door de gemeentelijke welstandsnota.

Uitgangspunt voor de welstandsnota is dat een dakkapel een toevoeging is aan het dak.

Uitbreiding van de kap

Woningen met een kap én een plat dak hebben een mogelijkheid om het platte dak te benutten voor het vergroten van de kap. Veelal in de bouwaanvraag procedure niet ingewikkeld: de goot en nokhoogte veranderen niet.

Emmalaan, De Bilt

 

Oprichten van de kap

Woningen met een mansarde kap of een ander flauw hellend dak kunnen –mits de regels het toelaten- de dakschilden oprichten en daartussen een plat dak creëren.

Lijsterstraat, Utrecht

Verhogen van de kap

Voor vrijstaande/twee-onder-één-kap woningen de mooiste oplossing: bestaande dak eraf en een compleet nieuw dak erop. Zo mogelijk al voorzien van dakkapellen.

Kerklaan, De Bilt

Nieuw zolderlaag

Een plat dak gebruiken voor het maken van een extra bouwlaag is natuurlijk het meest optimaal. Veelal is er in het bestemmingsplan iets geregeld voor de goot- en nokhoogte of anders een maximale bouwlaag hoogte. Grootste uitdaging voor de uitvoering is het drooghouden van de ondergelegen lagen.

Koekoekstraat, Utrecht
Theme: Overlay by Kaira
De Bilt